Lieve “Ikke”,

Hier het antwoord op je brief. Sjonge zeg, je hebt het wel zwaar he! Ik ben blij dat je me geschreven hebt, want nu kunnen we tenminste echt gaan praten. Ik heb namelijk antwoorden en oplossingen voor je.

Oké, je hebt dus last van Crazy Monkeys in je hoofd. Daar wil je vanaf. Laat ik je het eerste geheim vertellen: je kunt er nooit vanaf, niet op de manier die jij zou willen. Knoop dat in je oren!

Terugkomend op je brief; ik zie heel veel het woord “moeten” voorbij komen. Ik krijg gewoon al stress als ik je brief lees, je legt je lat zo hoog en dat vind je nog normaal ook. Je zegt zelfs dat het niet anders kan. Daar ben ik het niet mee eens! Als je zegt dat je iets moet, betekent dit dat je voelt dat je geen keuze hebt. Je kunt niet anders. Zoals ik je ken, denk je daar niet eens over na of je keuze hebt, je rent van de ene klus naar de andere. Begin je je al een beetje te schamen? Dat is mooi!

Ik ga je een opdracht geven: neem 10 minuten de tijd (ja, ik weet, dat vind je moeilijk) en doe alsof je in de bioscoop zit en naar het filmscherm kijkt. Op dit scherm komt een gemiddelde werkdag van jou voorbij. De film begint ermee dat je geen zin hebt om uit bed te komen omdat je moe bent, maar je de onrust al voelt van alles wat er gedaan moet worden vandaag.
Je film eindigt met het moment dat je naar bed gaat; het is weer later geworden dan je wilde. Je legt je hoofd eindelijk op je kussen en de Crazy Monkeys staan allemaal ineens op en springen als een gek door je hoofd. Je ligt te woelen in je bed, slapen ho maar.

En, hoe is het om een dag uit het leven van jezelf te zien op een filmscherm? Is het je gelukt om de film te bekijken of was je al afgeleid na 2 minuten? Was het confronterend? Realiseer je je, dat als je zo doorgaat, je nooit echt gelukkig zal zijn?
Je moet helemaal niks! Je hebt altijd keuze. Keuzes hebben consequenties, maar het is fijner om bewust te kiezen dan het leven jou maar te laten overkomen toch?
Hoe “slecht” je keuze ook zou zijn, in ons land hoef je nooit onder de brug te wonen, hoe fout het ook gaat, je zult altijd opgevangen worden. Word je wat rustiger van dat idee?

Lieve “ikke”, neem eens onder de loep wat er nu echt allemaal “moet” en wat niet.
Waar word je echt blij van? Ik weet dat wel, maar dat mag je zelf gaan ontdekken.
Deze brief is lang genoeg. Ik zal je in de volgende brief tips geven hoe je je dag in alle rust kunt beginnen en deze rust vast kunt houden. Klinkt fijn he?