Is het bij jou in je hoofd ook zo druk?

Soms staat je hoofd op ontploffen. Je hebt het druk, je ervaart stress en misschien heb je zelfs echte zorgen. De gedachten malen door je hoofd, chaotisch, druk, herhalend en ook dwingend. Je wil je hoofd uitzetten, maar dat gaat niet. Als ik daar zelf last van heb, noem ik dat mijn “crazy monkey mind”. (Jan Geurtz). De gedachten zijn net apen, ze springen van tak naar tak, ze zijn wild en niet te temmen.

Maar hoe krijg je nou die crazy monkey mind tot rust? Hoe krijg je de apen weer terug in hun hok? Je wil dat ze gaan slapen, je wil rust in je hoofd! En je zult vast al eens ervaren hebben, hoe harder je ervan af wil, hoe drukker het wordt daarbinnen.

Waar is je aandacht?

De reden dat gedachten zo intens kunnen zijn, is omdat we er aandacht aan geven. En alles waar je aandacht aan geeft, groeit toch? Zo ook met je gedachten. Probeer maar eens een hele minuut niet aan een grote roze olifant te denken. (DOEN). Wat gebeurt er? Je denkt alleen maar aan een grote roze olifant en hij is erg roze. Bizar he?

Logisch beredeneerd is het dus zo: als je geen aandacht meer geeft aan je gedachten, dan heb je er geen last meer van. Toch? Maar hoe doe je dit dan? De focus van jouw aandacht zal ergens anders naartoe moeten. Meditatie en mindfulness kan je hoofd tijdelijk tot rust brengen. Via YouTube zijn er talloze (geleide) meditaties te vinden.

Ik wil je graag een tip meegeven, waar ik zelf veel aan gehad heb. Dit is de app “MindBell”. In deze app kun je je persoonlijke voorkeuren instellen en dat maakt m fijn in gebruik. Je kunt een bel laten horen aan de begin- en eindtijd van je meditatie, maar waar ik de app voor adviseer is om je gedurende de dag een aantal keer bewust “wakker” te maken.

Mijn advies: laat de app ieder uur één keer een bel horen (het geluid is een rustgevend klankschaal geluid). Wat je ook aan het doen bent, hoe druk je ook bent, als de bel gaat adem je 3 x bewust in en uit.
Niemand hoeft hier iets van te merken, het is een handeling die je volledig ongezien kunt doen!

Het gebruik van de app kan een mooi begin of aanvulling zijn op het tot rust laten komen van jouw crazy monkey mind. Wil je structureel meer rust in je hoofd en minder stress ervaren, dan neem ik je graag mee op reis om dit te gaan realiseren.

Wil je meer thuis gaan komen bij jezelf, een vriend voor jezelf zijn? Bekijk hier wat ik voor je kan betekenen. Ik verheug me erop om jou te “ont-moeten”!