Sta je altijd “aan” ?

Ik hou van communiceren met andere mensen en dan vooral een “echt” gesprek hebben. Lekker de diepte in, hoe gaat het nou echt met je? En dan is het de kunst om echt te luisteren met een leeg hoofd.
Na het Covid-tijdperk lijkt het voor mij of mensen het zelfs drukker hebben dan ervoor. Alsof de gemiste leuke dingen allemaal ingehaald moeten worden. En dan in combinatie met een druk werk- gezinsleven.

“ik sta altijd aan”

“ik moet zoveel”

“ik ben overprikkeld”

“het leven is zo druk nu, ik voel me eigenlijk bijna altijd gejaagd”

“mijn hoofd lijkt wel een zeef, ik voel chaos”

“ik heb over 3 maanden pas een plekje in m’n agenda, tot dan zit ik vol”

Ook als ik door de stad loop en naar gezichten kijk, zie ik veel gejaagde blikken. Ik zie weinig mensen momenteel die een lach op hun gezicht hebben. Ook op de weg ondervind ik veel “korte lontjes” en gehaaste chauffeurs. Dit vind ik heel verdrietig om te zien.

Een stukje achtergrond: als je stress hebt en dus gejaagd bent, dan is er een automatische reactie die je lichaam geeft op stressvolle omstandigheden. Je krijgt een versnelde hartslag en ademhaling, je bloeddruk stijgt en je hebt een toename van transpiratie, en je spijsverteringsstelsel wordt op een laag pitje gezet. Alles om te overleven.
Dit is een geweldig systeem, waarbij je lichaam je helpt om bij bedreiging in actie te kunnen komen. (“Fight or Flight”).

Het lichaam kan alleen geen verschil maken of je bedreigd wordt door een leeuw of je b.v. spanning voelt in je baan of je wel goed genoeg functioneert. In onze westerse samenleving wordt er vaak hoge inspanning gevraagd en de meeste mensen voelen zich ook altijd “druk”. Hiermee kan ons systeem niet tot rust komen en dan krijgt de stress een chronisch karakter. Je interpreteert veel situaties als stressvol en dit betekent dat je eigenlijk altijd op je hoede bent (voor bedreiging). En daarmee put je je lichaam uit.

Natuurlijk is het heel belangrijk om rust te nemen en hiermee je parasympatisch zenuwstelsel aan het werk te zetten. Een lange nacht slapen, yoga te gaan doen, een cursus mindfulness, meditatie, iets creatiefs doen, een wandeling in het bos enz. Dat vind jouw systeem echt heerlijk. De realiteit is vaak dat je na rust toch weer de stress/onrust in gaat. Uiteindelijk is het ontspannen een snelle fix bij gestreste gevoelens, het neemt niet de oorzaak weg.

Is dit herkenbaar voor jou? En zou je graag je stressgevoelens willen vervangen voor vrijheid en rust? Je bent meer dan welkom voor een vrijblijvende kennismaking met mij en mijn werkwijze. Neem dan contact op.

Mocht je interesse hebben in meer achtergrondinformatie over stress, dan adviseer ik je om dit artikel te lezen: